Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Zašto ne treba jesti manje od dozvoljenog taj Pon Nov 17, 2008 7:58 pm

Sun

avatar
Administrator
Administrator
Efekti restriktivnih dijeta i gladovanja su zastrašujući. Ipak mnogi će suočeni sa neprihvatljivom cifrom na kućnoj vazi pribeći nekim brzim tzv. „efektim“ dijetama i režimima ishrane koji su daleko ispod nekog minimuma dnevnih kalorija koje je potrebno uneti da bi organizam normalno funkcionirao.
Malo je onih koji su nekad imali problema sa prekomernom težinom koji nisu makar jednom upali u tu zamku. Ipak, radi se o zamci koja umesto da pomogne – odmaže i usporava sam proces mršavljenja.
Naime, ukoliko lišimo organizam potrebne energije koju dobija – hranom, telo koje je izgradjeno tako da maksimalno uspešno preživi gladovanje- usporava svoj rad . Eksperimenti sa grupom koja je gladovala pokazuje da im se metabolizam usporio za 40 % !!Njihova telesna temperatura je opala, ritam srca usporio. Bilo je jasno da im tela čine sve kako bi sačuvala kalorije.
Šta se zapravo dogadja? Budući da mu ponestaje raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i "štedi" za kasnije. Stoga, prilikom sledećeg obroka nastoji sakupiti što više energije u obliku uskladišnih rezervi. To znači:od unesenih kalorija organizam će iskoristiti minimum za puko preživljavanje, a ostatak staviti u masne rezerve:
Ali to nije sve: najstrašnije što prvo što će se početi trošiti u slučaju deficita nije salo, već mišići. Eksperti kažu da ukoliko gubite više od 1,5 kg nedeljno gotovo je sigurno da se ovo dešava - na ovaj se način gubi vrlo malo masnoća. Svaki gubitak mišićne mase uzrokovat će usporavanje metabolizma I tako se ulazi u začarani krug iz kojeg je teško izaći.
Da bi se produžio utisak mršavljenja (jer se ne radi o stvarnom gubitku masnih naslaga, već mišićne mase) – čovek je prinudjen da uzima sve manje I manje hrane, da spušta broj unesenih kalorija – sve dok se u jednom trenutku telo ne pobuni I naigled “iz čista mira” desi se prežderavanje…
Opsednutost hranom postane svakodnevica. Ako ste trošili mnogo vremena i energije na odricanje od hrane ili određenih vrsta hrane- više ćete vremena provoditi razmišljajući o njoj. Opsednutost pokušajima da kontrolirate težinu I odabiranjem hrane koja je “dobra” na račun one koja je “loša” postaje glavna aktivnost. Kako dugo želite I koliko dugo možete ovako živeti?
Na žalost jedno je sigurno: Nema mršavljenja za pet dana! Reklame raznih proizvođača redukcijskih dijeta najčešće su obično zavaravanje odnosno marketinški trik!!
A drastično smanjenje kalorija – prosečno nutricionisti smatraju da žene ne bi trebale ići ispod 1200 kalorija dnevno ima svoje posledice koje stavljene na jedno mesto deluju zaista zastrašujuće

Fizički efekti
Smanjenje metaboličkog indeksa (RMR)
Pad nivoa polnih hormona (estrogen, testosteron)
Gubitak seksualne želje
Amenorrhea (gubitak menstrualnog ciklusa)
Smanjenje gustoće kostiju
Zapek i gastritični poremećaji
Problemi sa snom
Slabost
Hypothermia (zimurljivost)
Gubitak mišićne mase
Promene moždanih hemijskih reakcija koje povećavaju osećaj gladi I povećavaju apetit
Kognitivni efekti
Pad koncentracije
Loše procene
Apatija

Promene ponašanja i odnosa prema hrani
Preokupiranost hranom
Skupljanje recepata, kuvara I menija
Neobični ritualni hranjenja
Povećana konzumacija kafe, čaja I dijetnih napitaka
Povećanje korišćenja začina
Razmišljanje o hrani u kategorijama „dobro“ i „loše“ što uvećava opasnost od prejedanja
Gubitak prirodnog osećaja gladi i sitosti
Prejedanja
Emotovni I socijalni efekti
Depresija
Anksioznost
Razdražljivost I bes
Labilnost (menjanje raspoloženja)
Psihotične epizode
Promena ličnosti
Povlačenje i izolacija


_________________
LilySlim Weight loss tickers

2 Re: Zašto ne treba jesti manje od dozvoljenog taj Sub Maj 09, 2009 12:42 pm

Sun

avatar
Administrator
Administrator
BUDUĆI DA SE REDOSLED TEKTOVA POREMETI SA SVAKIM NOVIM POSTOM , A TEKSTOVI ZA PORTAL SE NE MOGU ZAKLJUČATI MOLIM VAS NE KOMENTIRAJTE OVDE.


_________________
LilySlim Weight loss tickers

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu