Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

lil

avatar
Admin
Admin


Začini (i biljke) se koriste u mnogim kulturama kako bi se istakla aroma hrane. Upotrebljavaju kako u pripremi hrane tako i u očuvanju iste, a poznat je i njihov medicinski učinak na ljudsko zdravlje.

Neke začinske biljke možete i sami da naberete u bašti ili prirodi. Pri tom je važno znati neka osnovna pravila koja obezbjeđuju bezbjednu i svrsishodnu upotrebu nabranog bilja.

Bere se samo zdravo i čisto bilje, nikako ne ono koje raste pored puteva, železničkih pruga ili pored naselja, jer je gotovo uvek zagađeno prašinom, isparenjima, zagađenim vazduhom... Isto tako, ako je lišće biljke oštećeno od insekata ili gljivičnog oboljenja, takođe se ne smije koristiti kao začin u jelima.

Najbolje je da se začinsko bilje bere po suvom, toplom, sunčanom vremenu, nikako ne posle kiše ili dok je vlažno od rose. Oštećene, slomljene delove biljaka treba odmah izdvojiti i baciti.

Nabrane biljke treba što brže osušiti ili konzervirati na neki drugi način. Ukoliko se suši, najbolje je poređati ga (listiće ili strukove) jedno do drugog, na čistu podlogu prekrivenu belim papirom ili čaršavom, a yatim staviti na mesto koje nije izloženo direktnom suncu, ali je toplo i zaštoćeno od vetra. Ukoliko se papir ovlaži zamenite ga drugim. Biljke se mogu vezati u snopiće i okačiti da se suše na hladnom i suvom, promajnom mjestu. Isto tako se mogu brzo osušiti i poređane jedna do druge u plehu, u poluotvorenoj pećnici zagrejanoj najviše na 40 stepeni. Sjeme začinskih biljaka suši se na isti način i na istoj temperaturi.

Osušeno začinsko bilje ili sjeme najbolje se čuva u dobro zatvorenim metalnim kutijama, ili u obojenim staklenim teglicama sa čvrstim poklopcem. Veće količine mogu se smestiti i u višestruke papirne kese. Zatim ih treba držati na prohladnom, suvom i tamnom mestu. Sunčeva svetlost štetno deluje na većinu osušenih biljaka, menja im prirodnu boju i smanjuje aromu. sušeno bilje može se koristiti najduže 4-6 meseci, kasnije gubi u kvalitetu i aromi.

Začinsko bije se može nekoliko dana čuvati svježe u frižideru. Jednostavno ga dobro operite, otresite od vode i stavite u plastičnu kutiju a onda u frižider.

Začinsko bilje može se zamrznuti, a zamrznuto moze da traje i duže od 6 mjeseci. Operite ga, smjestite u kalupe za led i odozgo nalijte malo vode pa ga zamrznite. Kockice leda sa začinskim biljem istresite u plastičnu vreću, čvrsto uvežite i čuvajte u zamrzivaču.

Neke vrste začinskog bilja kao sto su peršun, mirođija, celer i bosiljak uspešno se čuvaju u soli. Treba ih sitno iseckati i izmešati sa solju, u razmeri 20 g soli na 10 g bilja, smjestiti u staklene bočice koje se dobro zatvore, i čuvati u frižideru.

http://dijeta.serbianforum.info

2 ANIS taj Pon Jul 28, 2008 7:18 am

lil

avatar
Admin
Admin
- ANIS
(morač, janež)

Koristi se i list i sjeme.
Sjeme anisa je sivo-smeđe boje i ovalnog oblika. To je sjeme biljke Pimpinella anisum, koja je srodna kopru, kuminu i komoraču. Sjeme anisa miriše i ima ukus po slatkom korijenu (gospino bilje).

Evropljani koriste anis u pripremi kolača, keksa i slatkog hljeba. U nekim zemljama Bliskog Istoka i u Indiji dodaje se corbama i gulašima. Slatki ukus anisa vrlo je popularan za pripravu slatkiša, a anisovo ulje upotrebljava se u pripremi specijalnog likera, ali i za začinjavanje ribe, živinskog mesa, krem supa i sosova. List ima blaži ukus, a upotrebljava se svež u salatama, jelima od povrća ili krem sirevima.

Lekovito dejstvo - Anis poboljšava varenje, smanjuje nadimanje, ublažava kašalj i glavobolju, smiruje zapaljive procese.

http://dijeta.serbianforum.info

3 BOSILJAK taj Pon Jul 28, 2008 7:19 am

lil

avatar
Admin
Admin


Upotrebljava se lišće, sveže ili sušeno, za salate, supe, jela od povrća (naročito paradajza), za ribu, meso, marinate, sosove i prelive. U kuvana jela dodaje se pred sam kraj kuvanja jer mu je ukus tako izrazeniji.

Lekovito dejstvo - miruje, opušta, uspavljuje. Neki tvrde da deluje kao afrodizijak. Podstiče lučenje stomačnih sokova, pa pospešuje varenje i izaziva apetit.

http://dijeta.serbianforum.info

4 Curry taj Pon Jul 28, 2008 7:21 am

lil

avatar
Admin
Admin


Curry prah je mješavina više začina (kurkuma, kumin, korijandar, cayenne papar, piskavica i sasušeni smrvljeni bijeli luk). Premda ima snažan, ljut ukus, začini koji su u njemu smješani ipak imaju jaču aromu kada se koriste posebno. Ljutina curry praha zavisi o kombinaciji začina koji su smješani.

Curry se najviše upotrebljava u Indiji i cijeloj jugoistočnoj Aziji. Curry jela su jela od povrća, mesa, peradi i ribe u kojima dominira curry začin. Osim za curry jela, ovaj začin koristi se i za prelive za salate te u jelima sa sirom i jajima.

http://dijeta.serbianforum.info

5 KAPAR taj Pon Jul 28, 2008 7:22 am

lil

avatar
Admin
Admin


Mediteranska biljka kod koje se koriste pupoljci veličine zrna bibera, koji se konzerviraju u sirćetu. Kapari se stavljaju u salate i pikantne sosove. Iseckan i pomešan sa peršunom bifteku daje poseban ukus.

Lekovito svojstvo - Olakšava varenje i podstiče apetit.

http://dijeta.serbianforum.info

6 Kurkuma (Turmeric) taj Pon Jul 28, 2008 7:22 am

lil

avatar
Admin
Admin


Kurkuma začin dolazi od korijena lisnate biljke Curcuma longa, koja uspijeva u Indiji i na Karipskim ostrvima. Ovaj korijen ima čvrstu smeđu kožu i žarko narančasto meso, a začin se pravi od izraslina iz korijena koje izgledaju kao prsti. Korijen se kuva ili sprema na pari, zatim se osuši i samelje. Boja začina može biti od svijetlo žute do narandzaste. Kurkuma ima blagi slatko-gorki ukus, te miris koji podsjeća na narandzu i đumbir.

Kurkuma je sastavni dio curry začina, daje mu žućkastu boju. Kao zasebni začin upotrebljava se u indijskim i orijentalnim jelima te jelima iz Jugoistočne Azije. Dodaje se jelima od mesa i leće, raznim jelima sa rižom, plodovima mora, salatama i prelivima za salate.

____________________________________________________________


Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korjenaste biljke iz obitelji đumbira, svakog mjeseca puni stupce znanstvenih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno djelovanje na funkciju mozga i srca, a najintrigantnije su znanstvene studije koje dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost kurkume.

Najnovija studija, objavljena prošloga mjeseca u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je na potencijalnu korist kurkume za dijabetičare. Udruženi znanstvenici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju ima povoljno djelovanje na inzulinsku rezistenciju. Istraživanje su proveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

Znanstveni tim pod vodstvom profesora Mi-Kyung Lee-a promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu skupinu) tijekom šest tjedana. U miševa s dijabetesom izmjerene su niže razine glukoze nego u kontrolnoj skupini. U skupini miševa dijabetičara izmjerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvorbu glukoze u glikogen, osnovni skladišni ugljikohidrat, što jamči nižu razinu glukoze u krvi nakon obroka. Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, kolesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabilježen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj skupini nije bilo promjene u razini glukoze, inzulina te mjerenih enzima.

Ranije provedene studije pokazale su da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje. Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih kroničnih bolesti.O kurkumi pobliže
Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi prvi put je izoliran prije dva stoljeća, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. Prije Krista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska djelovanja na cijeli niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i probavnog sustava, a koristila se kao pripravak za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna znanstvena istraživanja provedena tijekom posljednjih 50 godina potvrdila su da je za većinu povoljnih djelovanja odgovoran upravo kurkumin.

Nutritivna vrijednost kurkume
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan.Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Nutritivna vrijednost u jednoj žlici praha (7 g) kurkume:

Energetska vrijednost: 23,9 kcal
Ugljikohidrati: 4,4 g
Prehrambena vlakna: 1,4 g
Masti: 0,7 g
Bjelančevine: 0,5 g

Vitamin A: 0,0 IU
Vitamin C: 1,7 mg
Vitamin E: 0.2 mg
Vitamin K: 0,9 mcg
Vitamin B1: 0,0 mg
Vitamin B2: 0,0 mg
Vitamin B3: 0,3 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Folat: 2,6 mcg
Vitamin B12: 0,0 mcg
Pantotenska kiselina (B5): 0,0 mg
Kolin: 3,3 mg

Kalcij: 12,4 mg
Željezo: 2,8 mg
Magnezij:13,0 mg
Fosfor:18,1 mg
Kalij:170 mg
Natrij: 2,6 mg
Cink: 0,3 mg
Bakar: 0,0 mg
Mangan: 0,5 mg
Selen: 0,3 mcg

Začin koji obećava
Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Prije tri godine, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom „Čest indijski začin budi nadu“ u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.ZANIMLJIVOST

Curry za sivu tvar

Starije osobe koje često hranu začinjaju curryjem, rjeđe pate od slabljenja kognitivnih funkcija, od onih koji curry ne koriste nikad ili rijetko, pokazuje studija provedena u Singapuru.

Starije osobe dobi 60-93 godina ispunjavale su testove za procjenu mentalnih sposobnosti i najbolje su rezultate postigli oni koji češće uživaju u curryju. Zasluge se pripisuju kurkuminu, tvari iz kurkume koja je sastavni dio curry-ja.

Izvor: American Journal of Epidemiology

5 načina za uživanje kurkume: (iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice svijeta, Planetopija i Profil 2008.)

1. Dodajte preljevu za salatu dodatnu nutritivnu vrijednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
2. Dodajte kurkumu salati od jaja kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
3. Pomiješajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima te začinite kurkumom ili curry prahom.
4. Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
5. Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje okusa leće i cvjetače.

izvorPoslednji izmenio lil dana Uto Jun 16, 2009 10:18 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

http://dijeta.serbianforum.info

7 Korijandar (Coriander) taj Pon Jul 28, 2008 7:23 am

lil

avatar
Admin
Admin


Korijandar je sjeme biljke Coriandrum sativum, a izgleda kao sitna kuglica smeđe do crveno-žute boje, izbrazdane površine. Potječe iz Maroka, Srednje i Južne Amerike. Ima veoma nježan, specifičan slatkasti okus koji podsjeća na mješavinu limuna i kadulje. Neki ga nazivaju i kineski peršun jer izgledom podsjeća na peršun.

U kulinarstvu se upotrebljavaju listovi biljke (po izgledu sliče peršunu) ili sjeme koje se dodaje jelima cijelo ili smrvljeno (kako bi se aroma jače osjećala). Korijandar u sjemenu dodaje se curry jelima i gulašima, jelima s rižom, piletinom, sirom i jajima. Korijandar u listovima dodaje se
marokanskim gulašima te meksičkim salsama.

http://dijeta.serbianforum.info

8 Kopar (Dill) taj Pon Jul 28, 2008 7:24 am

lil

avatar
Admin
Admin


Kopar je visoka biljka Anethum graveolens. Sjeme i listovi kopra imaju veoma dobar ukus, koji lagano podsjeća na kumin, ali je znatno blaži. Miris kopra je prodoran.

U kulinarstvu se upotrebljava sjeme i sasušeno lišće kopra. Najčešće ga nalazimo u njemačkim, ruskim i skandinavskim jelima, ali je vjerojatno najpoznatiji kao sastojak pri kiseljenju krastavaca. Kopar se takođe koristi u umaku za ribu na roštilju ili žaru (naročito za skušu i lososa), jelima sa jajima, sirom i povrćem, u prelivima za salate te kao dekoracija na jelima.

http://dijeta.serbianforum.info

9 Komorač (Fennel) taj Pon Jul 28, 2008 7:25 am

lil

avatar
Admin
Admin


Komorač je ovalno zeleno ili žuto-smeđe sasušeno voće biljke Foeniculum vulgare koja potječe iz Evrope i Indije. Ovo voće raste u grozdovima, a unutar njega su sitne sjemenke. Komorač ima ukus koji podsjeća na anis ali je aromatičniji, slađi i manje prodornog okusa.

U kulinarstvu se najčešće upotrebljava u italijanskim jelima (npr. corbe), kobasicama te nekim curry jelima. Komorač je naročito ukusan u jelima s ribom.

http://dijeta.serbianforum.info

10 Klinčić (Cloves) taj Pon Jul 28, 2008 7:26 am

lil

avatar
Admin
Admin


Klinčići su smeđi, sasušeni, neotvoreni pupoljci cvjetova sa zimzelenog drva Syzygium aromaticum, koje potječe s Moluk Ostrva (dio Indonezije), a danas se uzgaja i u drugim zemljama. Imaju snažan i prodoran ukus i miris, a upotrebljavaju se cijeli ili samljeveni.

Klinčići se najčešće upotrebljavaju u pripremi kolača i drugih slatkiša. U nekim zemljama dodaju se jelima sa svinjetinom i šunkom, piletinom, ribom (npr. u mariniranoj haringi), umacima te curry jelima.

http://dijeta.serbianforum.info

11 Kumin, kimel, kim (Cumin) taj Pon Jul 28, 2008 7:27 am

lil

avatar
Admin
Admin


Kumin je blijedo zeleno sjeme biljke Cuminum cyminum, koje potiče sa Mediterana ali se ustalila i u Indiji, Turskoj te na Srednjem istoku. Kumin ima vrlo specifičan, oštar, malo gorkast ukus. Ima vrlo prodoran miris.

U kulinarstvu, kumin se koristi u zrnu ili samljeven. Dodaje se curry jelima, meksičkim jelima (npr. chili con carne), marinadama, uz jela sa sirom i jajima, te jelima sa ražnja ili grilla.

http://dijeta.serbianforum.info

12 Kardamon, dragušac (Cardamon) taj Pon Jul 28, 2008 7:29 am

lil

avatar
Admin
Admin


Kardamon je sjeme tropskog voća poznatog kao Elettaria cardamomum, koje potiče iz Indije, Šri Lanke i Gvatemale. Ovo sjeme nalazi se u ovalnim mahunama koje se nalaze u zemlji. Cijele mahune mogu biti zelene, smeđe, crne ili bijele. Kardamon se u kulinarstvu koristi kao smrvljena mahuna ili se koristi samo sjeme (kao cijelo ili samljeveno). Kardamon ima prodoran i slatkast ukus.

Kardamon se koristi pri pripremi curry jela i jela sa janjetinom koja se serviraju uz rižu. U arapskim zemljama kardamon se dodaje crnoj kavi.

http://dijeta.serbianforum.info

13 Kadulja (Sage) taj Pon Jul 28, 2008 7:30 am

lil

avatar
Admin
Admin


Kadulja raste na zimzelenom grmu Salvia officinalis, koji ima dugačke, sivozelene listove baršunaste površine. Upotrebljava se svježa ili sasušena. Ima vrlo snažan ukus, pa ju treba upotrebljavati u malim količinama. Ugodnog je mirisa.

Kadulja se dodaje salatama, jelima sa mesom (svinjetina, perad, divljač) i ribi na žaru. Najčešće se upotrebljava za spremanje punjenja za zivinu, pogotovo curke.

http://dijeta.serbianforum.info

14 Biber (Pepper) taj Pon Jul 28, 2008 7:31 am

lil

avatar
Admin
Admin


Biber je zrno tropske biljke penjačice Piper nigrum koja raste u Indiji i Aziji. Zrna bibera mogu biti crna, bijela, zelena i ružičasta. Zelena zrna su nezrela zrna koja su sasušena zamrzavanjem. Crna zrna su zrela i otvorena zrna. Bijela zrna su zrela zrna koja su namočena kako bi otpala vanjska ljuska i ostala samo jezgra. Ružičasta zrna su zrna koja se obično čuvaju u octu. Crni biber ima oštar, snažan ukus i miris, bijeli biber je ljući od njega, a zeleni biber je blažeg i svježijeg ukusa.

Biber se može koristiti u svim vrstama jela sa mesom, peradi, ribom i povrćem. Ukusan je u jelima sa rižom i tjesteninom, jajima i sirom, kobasicama te supama. Ukus i miris bibera najviše dolazi do izražaja kada je biber svježe samljeven, neposredno prije dodavanja jelu.

http://dijeta.serbianforum.info

15 Muškatni orah (Nutmeg) taj Pon Jul 28, 2008 7:32 am

lil

avatar
Admin
Admin


Muškatni oraščić je sjeme zimzelenog drva Myristica fragrans, koje potiče sa Molučkih ostrva. Ovo drvo daje dva začina: muškat i muškatni oraščić. Oba začina dolaze od voća koje se razdvoji na spoljasnju ljubičastu opnu i smeđe unutrašnje sjeme tj. muškatni oraščić. Ovaj začin ima sladak, aromatičan ukus koji podsjeća na orah. Upotrebljava se u komadu ili isitnjen.

Muškatni oraščić uglavnom se koristi u pripremi slatkiša, pudinga i sl. Takođe se dodaje kobasicama, supama, jelima sa mesom (naročito gulaši sa svinjetinom i teletinom) i povrćem, te u umaku od sira.

http://dijeta.serbianforum.info

16 Majcina dusica (Thyme ) taj Pon Jul 28, 2008 7:33 am

lil

avatar
Admin
Admin


Majčina dušica je sitni sivo-zeleni list niskog grma Thymus vulgaris. To je baštenska biljka koje ima aromatično lišće prijatnog mirisa i pomalo oštrog ukusa Ovi listovi upotrebljavaju se svježi ili sasušeni (usitnjeni ili pretvoreni u prah). Imaju snažan miris, te nježan ukus koji pomalo podsjeća na metvicu.

Majčina dušica upotrebljava se u pripravi jela s peradi (npr. za punjenje), janjetinom, teletinom, divljači (npr. gulaši), umacima za ribu, čorbe od morskih plodova, razna jela od jela i paradajza, te kao dodatak jelima sa rižom i tjesteninom.

Koristi se i za pravljenje kobasica, jer deluje kao prirodni konzervans.

Lekovito dejstvo - Ublažava prirodne tegobe i umiruje nerve.

http://dijeta.serbianforum.info

17 Mak (Poppy seeds) taj Pon Jul 28, 2008 7:34 am

lil

avatar
Admin
Admin


Zrna maka su plavo-siva zrna u čauri biljke Papaver somniferum koja je karakteristična za mediteransko područje. Najkvalitetniji mak dolazi od jedne holandske vrste ove biljke. Mak ima ukus koji podsjeća na orah.

Mak se koristi za obogaćivanje ukusa kruha, kolača i keksa, dodaje se tjestenini, ribi i povrću, a u Indiji se pomoću njega zgušnjavaju umaci.

http://dijeta.serbianforum.info

18 Mažuran (Marjoram) taj Pon Jul 28, 2008 7:35 am

lil

avatar
Admin
Admin


Mažuran je sivo-zeleni list biljke Majorana hortensis koja potiče iz Azije i Evrope. Ima ukus sličan origanu, slatkast ali malo gorak. Upotrebljava se svjež i sasušen.

Mažuran se uglavnom koristi za jela sa mesom, naročito jagnjetinom te kao punjenje za perad. Koristi se i u corbama, jelima sa sirom te povrćem. Majoran daje jelima poseban ukus, pa se zato koristi kao začin za svinjsko, guščije i pačije meso i mahunasto povrće, a zajedno sa bosiljkom daje odličan ukus pečenom krompiru. Pomesan sa kristalnim šećerom vrlo lepo ga aromatizuje, te je takav šećer delikatesan dodatak kolačima.

Može se, kao i većina ovde nabrojanih aromatičnih trava, gajiti kao ukrasna trajnica u aromatičnom vrtu. Beru se gornji, nadzemni djelovi u vrijeme cvjetanja, od jula do septembra, vezuju u snopiće i suše na osjenčanom, promajnom mjestu.

http://dijeta.serbianforum.info

19 Metvica (Mint) taj Pon Jul 28, 2008 7:36 am

lil

avatar
Admin
Admin


Najpoznatije dvije vrste lista metvice dolaze od Mentha spicata L. i Mentha piperita L. Metvica potiče iz Evrope i Azije. Koristi se svježa ili sasušena. Mirišljava je, ima snažan slatki ukus koji ostavlja osjećaj hladnoće.

Upotrebljava se kao dodatak sladoledima, kremovima i likerima, ali i jelima od mlevenog mesa, jagnjetine i masnim i teškim jelima, jer olakšava varenje. Izuzetno je omiljen začin u engleskoj kuhinji.

ljekovito dejstvo - Ima blago sedativno dejstvo, podstiče apetit i ublažava stomačne tegobe. Naročito je delotvorna kod žučnih tegoba.

http://dijeta.serbianforum.info

20 Cimet (Cinnamon) taj Pon Jul 28, 2008 7:37 am

lil

avatar
Admin
Admin


Cimet je sasušena kora drveća među kojima je najpoznatije kasija, koja se najviše uzgaja u Šri Lanki i na Sejšelskim ostrvima. Cimet se upotrebljava u štapićima ili kao prah. Štapići nastaju tako da se kora drveta oguli, zamota, pritisne i sasuši, te nareže na oblike koje izgledom podsjećaju na bodlje. Cimet ima slatkasti miris koji podsjeća na drvo, sladak je i nježan.

Cimet je vjerovatno najčešći sastojak kolača, keksa te drugih slatkiša. Upotrebljava se u cijelom svijetu. Na Srednjem istoku, cimet se koristi i za pripremu nekih jela sa piletinom i jagnjetinom. Štapići cimeta upotrebljavaju se i prilikom kiseljenja te kao dodatna aroma za vruće napitke.

http://dijeta.serbianforum.info

21 Chili taj Pon Jul 28, 2008 7:38 am

lil

avatar
Admin
Admin


Chili je mala paprika koja se uzgaja u Centralnoj i Južnoj Americi, Indiji i na Dalekom istoku. Može se upotrebljavati svježa i sasušena. Svježe paprike mogu biti zelene ili crvene boje. Zelene su znatno ljuće od crvenih, a sjemenke su najljući dio kod obje vrste. Crvena paprika može biti razne jačine: blaža vrsta koristi se za pripremu crvene paprike u prahu kao začina, a vrlo ljuta vrsta za Cayenne papar.

Chili se često koristi u pripremi meksičkih jela. Dodaje se jelima s mesom (npr. chili con carne), peradi, jajima, ribom, sirom, rižom i tjesteninom. Nakon priprave chilija kao sastojka nekog jela, neophodno je dobro oprati ruke.

http://dijeta.serbianforum.info

22 Cayenne papar taj Pon Jul 28, 2008 7:39 am

lil

avatar
Admin
Admin


Cayenne papar radi se od sasušenih mahuna chili paprika koje imaju vrlo snažan ukus. Ovaj snažan začin doprinosi ljutom okusu jela u Aziji, Južnoj Americi te Srednjem Istoku. Moglo bi se reći da se Cayenne papar tradicionalno upotrebljava u meksičkoj i italijanskoj kuhinji.

Ovaj papar ima žarko-crveno boju, gotovo da i nema okusa kad se proba zasebno. Međutim, ubrzo nakon što se proba za sobom ostavlja osjećaj vrlo, vrlo ljutog jela.

Može se dodavati raznim jelima od povrća i mesa.

http://dijeta.serbianforum.info

23 Origano taj Pon Jul 28, 2008 7:43 am

lil

avatar
Admin
Admin


origano ima prijatan gorkast ukus. Preko je potreban za brojna italijanska jela, na primer za picu. Origano je biljka koja ima neverovatne antibiotske sposobnosti.Ulje origana se koristi u prirodnoj medicini kao lek protiv raznih infekcija disajnih organa, upale sinusnih šupljina, pomaže pri iskašljavanju i izbacivanju mukusa, deluje antifungalno pa pomaže i kod gljivičnih oboljenja grla,noktiju isl.
Njegovo korišćenje pri kuvanju u letnjim mesecima sprečava razvijanje bakterija u jelima.

http://dijeta.serbianforum.info

24 Šafran taj Pon Jul 28, 2008 7:49 am

lil

avatar
Admin
Admin


"crveno zlato" iz La Mance važi za najbolji šafran na svetu. Za kilogram šafrana potrebno je oko 200 000 cvetova šafranovog cveta koji pripada porodici ljiljana Oni se beru ručno i sortiraju. Miris mu je aromatičan, a ukus ugodno oštar i gorak. Jelima od mesa i sosovima od paradajza daje poseban ukus koji asocira na Istok. Šafran (Croeus sativus) je neverovatno skup - svaki cvet ima tri zlatno narandžasta žiga i samo se oni koriste kao začin. Zemlja u kojoj je jelo bez šafrana nezamislivo je svakako Španija, dok je u Francuskoj on dodatak supama, a u Italiji nezaobilazan za pripremu rižota Milaneze. Španci ga uvek stavljaju u pirinač, riblje paprikaše, supe od povrća, jela na bazi morskih plodova.
Pošto ga je veoma malo -prstohvat šafrana natopljen u malo tople vode ili belog vina daće tečnost sunčane, vrele boje kojom se zatim može bojiti
bilo koje jelo. Šafran se gotovo uvek dodaje na ovakav način, ali ponekad u nekim vrstama pilava dodaje se na kraju kuvanja, tako da jelo bude prošarano mnogim nijansama,narandžastog.Šafran u prahu (takođe skup) je supstitucija sušenim žigovima.Postoji veoma jak španski prah, colorante alimentario (koji sadrži tartrazin, E102) koji dodaje boju bez arome i koristi se kao malo ekonomičniji dodatak u pripremi jela.

http://dijeta.serbianforum.info

25 Melisa (limun-trava) taj Pon Jul 28, 2008 7:52 am

lil

avatar
Admin
Admin


sveži ili osušeni listići ove aromatične biljke sa mirisom limuna koristi se prvenstveno za začinjavanje zelenih salata, pikantnih biljnih soseva, divljači i čorbi.

http://dijeta.serbianforum.info

Sponsored content


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu