Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Da li da vežbam ako se ne osećam dobro? taj Čet Maj 22, 2008 9:04 pm

Lana

Lana
Urednik i "čuvar ključa teretane"
Urednik  i
Tako uopšteno, a tako značajno pitanje. Nekada vežbanje može doneti i olakšanje, a nekada može znatno pogoršati situaciju. Uostalom, sve zavisi od ozbiljnosti i porekla trenutnog stanja.

Treba da vežbate ako:
- imate upalu mišića. Neka tempo bude nešto blaži, a opterećenja manja, ali će vam ovaj trening pomoći da se pre oporavite.
- ste umorni. Ako ste ceo dan učili, radili (kancelarijski posao) ili generalno ako su vas iscrple sedeće, umne aktivnosti, trening će vam svakako prijati. Sa druge strane, ako ste dan proveli na nogama, u kupovini ili sređivanju kuće ili ako vam je posao takav, najbolji trening bi bilo lagano istezanje ili vežbe poput joge i pilatesa.
- ste zadobili sportsku povredu. Odaberite vežbe koje ne aktiviraju povređeni deo. Obavezno radite propisane vežbe oporavak!
- vas boli glava. Pojačana cirkulacija će vam pomoći! Ipak, ako je glavobolja veoma jaka (praćena zamućenim vidom, mučninom, gubitkom koordinacije, itd.), ograničite se samo na blago istezanje.

Ne treba da vežbate ako:
- ste u "onim danima" i imate prilične bolove i jak odliv. Aktivnost tada ubrzava cirkulaciju, a znamo šta to znači. Blago istezanje dolazi u obzir. Generalno se u prva dva dana ciklusa ne preporučuju fizičke aktivnosti, niti nošenje teškog tereta.
- ste prehlađeni ili imate bilo koju vrstu respiratorne infekcije, kao i polenske i druge alergije koje utiču na respiratorni sistem. Nepravilno disanje u ovakvoj situaciji veoma loše utiče na vežbanje, jer se tkiva ne snabdevaju kiseonikom, a i brže se zamarate.
- imate temperaturu. Iako vežbanje preznojava, a obaranje temperature traži preznojavanje, ovakav tretman će samo pogoršati stanje.
- ste izgoreli na suncu, imate neku drugu vrstu iritacije ili oštećenja kože. Znojenje usled vežbanja može znatno pogoršati stanje!
- imate problema sa digestivnim traktom. Pošto praktično svaka vežba u izvesnoj meri aktivira mišiće trbušnog zida, njihov pritisak će negativno uticati.

Kod bilo kog hroničnog stanja, povrede ili bolesti koja zahteva intervenciju lekara i posebno lečenje, pre početka bilo koje fizičke aktivnosti se obavezno posavetujte sa svojim lekarom!


_________________


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu