Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Šta su vežbe snage? taj Pon Apr 28, 2008 12:33 pm

Lana

Lana
Urednik i "čuvar ključa teretane"
Urednik  i
Vežbe snage su sve one vežbe kojima se razvija tonus mišića. U prevodu: dobija se snaga, što i samo ime govori.

Značaj ovih vežbi za mršavljenje je u tome što snažni mišić troši više kalorija! Priču o TDEE znate, ali treba da znate i da snažni mišići omogućavaju da se ova vrednost realno podigne!

Naravno, ne predlažem vam da kupite gomilu "bilderskih droga" i da krenete da se bildujete. To vam, uostalom, i neće tek tako poći za rukom, jer da je to tako lako, svi klinci koji vise po teretanama bi bili kao Weider (body building šampion, nosilac najjačeg brenda sportske opreme i suplemenata na svetu) ili Petar Čelik (naš čovek, k'o Weider).

Postoje tri vrste snage: pozitivna, statička i negativna.

Pozitivna snaga je snaga koju koristimo za podizanje opterećenja - recimo, za ustajanje sa stolice, podizanje korpe veša sa poda ili gomile kesa kad idemo u nabavku. Kod većine rekreativaca, ova snaga je sasvim zadovoljavajuće razvijena. Testiramo je tako što povećavamo opterećenje koje treba iz nulte tačke (opušten mišić) da prenesemo u maksimum (potpun pregib).

Statička snaga je sposobnost da se opterećenje zadrži sa relativno napetim mišićem - to je situacija nošenja punog poslužavnika ispred sebe, kesa iz nabavke malo odaljenih od tela... Ova snaga je nedovoljno razvijena, čak i kod profesionalaca, a svima nam je potrebna. Testiramo je povećanjem opterećenja na tački oko 50% pregiba. Recimo, uzmemo nešto teško u ruku i držimo koliko možemo u položaju gde je lakat pod uglom od 90 stepeni.

Negativna snaga je izdržljivost mišića na opterećenje pri njegovom opuštanju. Naravno, ako smo nešto teško podigli, treba i da ga spustimo. E, ova snaga nam pomaže u tome. I upravo nas ona čuva od mnogobrojnih povreda. U ovakvim pokretima čovek intuitivno vodi najmanje računa, jer mu je samo bitno da se oslobodi tereta. Ako zanemarimo opasnost po teret (recimo, pun poslužavnik najboljih kristalnih čaša koje imate u kući), postoji opasnost i da mišić, usled naglog opuštanja, pretrpi preveliku silu opterećenja i da dođe do povreda.

Koliko god ovo što ću sada napisati zvučalo feministički, činjenica je (koju priznaju i neki profesionalni body building treneri) da je danas ženama potrebnije više snage nego muškarcima za obavljanje svojih svakodnevnih aktivnosti! U davna vremena, muškarci su bili lovci, pa posle zemljoradnici sa ralom i volovima... Danas (i milenijumima unazad) žena vodi računa o deci, iznosi veš (puna mašina veša klasičnog bubnja izbaci min. 7 kg, i to pod uslovom da ste centrifugirali, koje potom treba podići u često tesnom kupatilu, odneti na drugi kraj stana i spustiti pre prostiranja), plus nosi namirnice iz prodavnice (da vidimo ovako: 1l mleka, 0,5l jogurta, 1 hleb, 1kg raznog voća i 1kg raznog povrća, 1l soka - to mu dođe nekih 5kg)...

Vežbe snage se globalno dele na vežbe sa sopstvenom težinom i vežbe sa dodatnim opterećenjem. Takođe se mogu deliti po segmentima tela.

Zabluda je da vežbe snage mogu ciljano topiti masne naslage, pa tako mnogi rade trbušnjake do besvesti ne bi bi imali ravan stomak. Međutim, da bi pločice "isplivale", treba prvo otopiti salo sa njih.

Ovde će biti obrađeni najpoznatiji programi za vežbe snage, ali i još po nešto u vezi sa tim - mali trikovi koji mogu dosta pomoći.


_________________


Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu