Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Par saveta trudnicama... taj Pon Apr 28, 2008 12:20 am

Gost


Gost
Stručnjaci iz EWG-a (instituta za očuvanje okoline i zdravlja) upozoravaju žene koje nameravaju rađati da se klone lakiranja noktiju hemikalijama za koje se dokazalo da uzrokuju defektan porod kod labaratorijskih životinja.

U izveštaju Radne grupe za okolinu napisano je ime sporne hemikalije: Radi se o DIBUTIL FTALATU ili DBP-u. Sastav se često
koristi u kozmetičkoj industriji, posebno za izradu lakova za nokte, a što je najžalosnije, na etiketi se najčešće ne navode kao sastavni
deo proizvoda.

Naučnike je naročito uzbunilo saznanje da se kod potomstva laboratorijskih životinja, koje su primale DBP razvilo više deformacija nego kod drugih mladunaca.
A kod mladunčadi su posebno deformisani bili muški polni organi.

Pre par meseci, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, stigli su i rezultati dobijeni testiranjem 289 ljudi u dobu između 20 i 60 godina.
Različite vrste ftalata bile su prisutne u metabolizmu svih testiranih, s tim da su žene pre klimakterijuma bile najviše kontaminirane.

Džejn Hulijan, analitčcar pri EWG-u, kaže da su žene u dobu od 15 do 45 godina došle u kontakt s hemikalijom putem kozmetike, posebno
laka za nokte.

"Mislimo da žene koje nameravaju rađati moraju izbegavati izlaganje dibutil ftalatima posebno pre samog začeća, za vreme trudnoće i dojenja deteta." - izjavila je Hulijan.

S druge strane, PR američkog udruženja kozmetičke industrije tvrdi da su lakovi i drugi kozmetički proizvodi sasvim sigurni.

Iz EWG-a su, Udruženju kozmetičke industrije, odgovirili da su podaci koje su koristili zastareli jer su zadnji testovi sprovedeni davne 1953.
Nadalje, tvrde da su od 1970. slučajevi deformacije muških polnih organa u porastu, pa zahtevaju sprovođenje novih, detaljnijih, testova i obavezno navođenje dibutil ftalata pri etiketiranju nekog proizvoda.

Drugo, nezavisno istraživanje iz Puerto Rika, povezalo je prerani pubertet i visoki stepen fhalata.

(Preuzeto iz Klik magazina)


Živa, putem padavina, dospeva u reke, mora i jezera i koncentruje se u velikim ribama, predatorima, kao sto su: tuna, sabljarka i morski pas.

Živa je posebno opasan nevrootrov po plod, tvrdi dr. John Munthe iz Instituta za istraživanje okoline u Gothenburgu dodajći da: "Ukoliko je nervni sastav deteta izložen trovanju živom može doći do spontanih pobačaja i malformacija nerođenog deteta."

Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje tune, kao i drugih ribljih konzervi

Izvor: Moj doktor

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu